Yüzey Parlaklığı (GU) Limitleri

Bir nesnenin görünümünü tamamlamak için kullanılan en önemli parametrelerden biri yüzey parlaklığıdır. Yüzey parlaklığı, bir yüzeyin speküler yansıma (ayna benzeri) yönünde ışığı ne kadar iyi yansıttığını gösteren optik bir özelliktir.

Yüzey parlaklığı ölçümü, Glossmetre denilen elektronik parlaklık ölçer cihazlar ile yapılır. Bu cihazların ışık kaynaklarından çıkan ışınlar, ölçüm yapılan yüzenden belirli açılarla (25°,60°,80° gibi) yansıyarak cihazda bulunan sensörlere ulaşır. Sensöre ulaşan ışın miktarı ile ışık kaynağından çıkan ışınların oransal hesaplaması yapılır. Ölçülen parlaklık, kırılma indeksi np = 1,567 olan siyah camı temel alır. Düzlemin ideal olarak parlatıldığı varsayılarak, düzlem doğal ışık huzmeleri için kullanılır.

Speküler yansıma gerçekleşirken ışık kaynağından çıkan parlaklığın değeri 100,0 GU olarak tanımlanır. Sayısal bir değer olarak GU (Gloss Unit), parlaklık birimidir. Yüzeyden yansıyan ışık akısının GU cinsinden miktarı, 100 GU’ya oranla hesaplanır. Hesaplanan parlaklık birimi sayısal değerin yanında yüzdesel olarak da belirtilebilir.

Bir ürünün yüzey parlaklık seviyesinden bağımsız olarak, üretici, tasarlanan mühendislik gereksinimlerini karşılamada tutarlılık olduğundan emin olmalıdır. Örneğin, beyaz eşya gibi yüksek parlaklığa sahip bir ürün için, müşterinin ürün gövdesi boyunca eş düzeyde parlaklık algısı kritik öneme sahiptir. Bu nedenle kalite kontrol sürecinde yüzey parlaklığı kontrolü yüksek doğruluk gerektirir.

Parlaklık limitleri, kullanıcı tarafından tanımlandığı şekilde kabul edilebilir tolerans seviyeleridir ve okumaları önceden tanımlanmış en yüksek değerlerle veya onaylanmış örneklerle (standartlar) karşılaştırmalarına olanak tanır. Bu, kullanıcının örneğin bir otomobil üretim hattında ürünün ve parçaların tutarlı olmasını sağlamasına olanak tanır.

Elcometer 480 Parlaklık (Gloss) Ölçer’i kullanarak, okumalar için gereken nominal veya hedef değerden ve parlaklık ve bulanıklık için diferansiyel, düşük ve yüksek sınırlardan oluşan 40’a kadar farklı limit standardını kaydedebilir ve saklayabilirsiniz. Bu limitleri kaydettikten sonra kullanıcıların “iyi” veya “geçerli” olarak gördükleri okumayı almasına ve sonraki örneklerin aynı limitleri karşıladığından emin olmasına olanak tanır.

Bu içerikte yer alan başlıklar

Diğer Blog Yazılarımız

Yüzey Parlaklığı (GU) Limitleri
vötschoven lab laboratuar fırınları
Vötchoven Lab - Laboratuvar Fırınları
Günümüzde otomotiv, elektronik, havacılık, üniversite ve araştırma laboratuvarlarında güvenilir, hızlı, enerji verimi yüksek ve hassas ısıl işlem çözümlerine daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır.